2020 sajtkészítés
2020 sajtkészítés 2
Telefonszám
Nyitvatartás

Hasznos-érdekes

Honlapomon eddig mindenütt csak a sajtokról olvashattál... E néhány oldalon azonban kicsit túllépek a sajtvilág határain.

Itt olvashatod a rólunk készült interjúkat, cikkeket.

Remélem, találsz magadnak kedvedre valót a kedvenceim között!

Receptek

Eredetileg juhtejből készült, Pecorino Romano néven. Ez egy kemény, sós, aromás olasz sajt, melyet gyakran reszelve használnak tésztás ételekre. Pecora (ejtsd: pekoˈra) olaszul annyit jelent, juh. Tipikus farm-sajt, házisajt, emellett viszont az olasz sajtipar 6. legfontosabb sajtja a pecorino....
Morbier sajtok eredete:    A morbier sajtot Comte régióban készítik friss, nyers tehéntejből. Hagyományosan a sajt közepe táján sötét réteg húzódik. Ez a réteg fontos ismertető jegye a sajtnak. A fekete sáv eredete: kisebb gazdaságokban, ahol kevés tejet tudtak fejni egy egész sajt elkészítéséhez,...
Az eredetvédett Comte sajt:  Az A.O.P. eredetvédettséggel rendelkező Comte sajtokat franciaország Comte régiójában készítik, Doups, Jura és Ain egyes községeiben. A világon másodikként szerezte meg a hivatalos védettséget a Roquefort után, 1958-ban. Készítésre nagyon szigorú szabályok vonatkoznak....

Események

2019. október 12-13-án, szombaton és vasárnap Budafokon a Törley Pezsgőmanufaktúra (1221, Anna utca 7.) 100 éves falai között találkozik a sajtkészítő szakma java. A legkisebb kézműves műhelytől a legnagyobbakig képviselteti magát idén is a szakma, bemutatva hazánk legfinomabb sajtjait! SAJTVÁSÁR E...
A Magyar Sajtkészítők Egyesülete a VII. Magyar Sajtmustra alkalmából fotópályázatot hirdet, Mutasd meg a sajtkészítés szépségét! címmel, amelyre olyan fotósok jelentkezését várjuk, akik kreatív képeikkel bemutatják a sajtkészítés mozzanatait kezdve a tejelő állatokról, az állattartásról készített...
Termését, és gumóját szeretik a barnamedvék, ezért is nevezték el medvehagymának őseink. Több népies nevet is adtak neki: kígyóhagyma, vadfokhagyma, poszhagyma, sajamás, salamás, sarima, sási-hagyma, poroszhagyma.  Leveleit tavasszal, márcus-április napjaiban gyűjtjük. Legjobb még virágzás előtt...

Sajtócikkek

A vásárlás előtt kóstolót is kaphatunk a József Attila utcai sajtboltban
Az újságíró és a sajt tejtestvérek, mind- kettő „folyamatos nyomás alatt születik és nemesedik”; a penészt most hagyjuk... – mondja Sanyi, aki több időt tölt a föld alatt, mint a millenniumi kéregvasút. Sanyinak bor vagy gomba egyre megy, olyan, akár egy budafoki online pincetérkép, szóval...
Varázslatos látogatás szóban és képben a biatorbágyi Szarkafészek Sajt- és Borházban, ahol megtapasztalhattuk, hogy miért boldogok a sajtkészítők. Már sokszor kóstoltam kézműves sajtokat a különböző fesztiválokon, és több filmet is láttam hazai vagy külföldi sajtkészítők munkájáról. Igazi műhelyben...
Mindenik embernek a lelkében sajt van, és a saját lelkét hallja minden sajtban – Babits Mihály után szabadon akár ez is lehetett volna a mottója az idén először megrendezett Sajt! 2012 nevű eseménynek. A Gerbaud Házban négy neves sajtmester 16 sajttal mutatkozott be, de ennél sokkal több is történt...

Érdekességek

Szarvasmarhák
A néphagyomány szerint ekkor jön el a tavasz kezdete és ekkor hajtják ki a legelőkre az állatokat. Hagyományok, népszokások kötődnek hozzá. A falvakban összegyűjtötték a szarvasmarhákat, kecskéket, juhokat és felhajtották őket a hegyekbe, hogy ott a legjobb legelőkön töltsék majd az állatok a...
Sajtkészítés az 1800-as évekből
Lehet, hogy ma már nem így készítünk sajtot, de olvasni is élvezetes. A „Camembert" sajt. A párisi „Palais de l'industrie" kiállítása alkalmával a legfinomabb minöségünek lett lejelentve.Készítési módja Moriére tanár szerint a következö: A föleg már régebben tejelö tehéntöl vett tej, a fejés után...
Hajnali négy óra. Jesszusom, csörög az ébresztő! Ágyból ki (no nemcsak úgy hoppá), kávé be, bőröndfel: irány a reptér. A „szállás” szülinapi ajándék, szállás Bergamo városában.Vár Olaszország, üzen:Meg tudom, meg tudod csinálni, ez a lényeg!Fel tudsz kelni, (fel is tudsz ébredni)!El tudsz szakadni...

Baráti oldalak

A tudás, a tanulás, az iskolázottság felértékelésének folyamata megállíthatatlan. Az iskolák versenyben állnak egymással. Folyik a harc a fennmaradásért, a tanulókért. Mindegyik intézmény igyekszik a másiknál értékesebb, jövőorientáltabb programmal, képzési profillal vonzóbbá tenni magát, a szülők...
"Olyan helyre születni élni és dolgozni, ahol az ember még együtt lélegzik az őt körülvevő világgal - ritka kiváltság. A Balaton-felvidéki Nivegy-völgy az otthonom- ilyen vidék. Talán ezért keresem és próbálom a kerámiáimon bemutatni az égetett agyag letisztult, természetes, plasztikus szépségét....
Semmi de semmi sejtésem sincs arról, hogy ki vagyok én valójában. S életem legnagyobb vívmánya, hogy fel is adtam azt, hogy erről tudomást szerezzek. Sem az akarat, sem az ész, sem az érzelmeim nem vihetnek közelebb hozzá. Szeretem, szeretem, szenvedélyesen, holott még sosem láttam és nem is...