2020 sajtkészítés
2020 sajtkészítés 2
Telefonszám
Nyitvatartás

Hasznos-érdekes

Honlapomon eddig mindenütt csak a sajtokról olvashattál... E néhány oldalon azonban kicsit túllépek a sajtvilág határain.

Itt olvashatod a rólunk készült interjúkat, cikkeket.

Remélem, találsz magadnak kedvedre valót a kedvenceim között!

Receptek

Eredetileg juhtejből készült, Pecorino Romano néven. Ez egy kemény, sós, aromás olasz sajt, melyet gyakran reszelve használnak tésztás ételekre. Pecora (ejtsd: pekoˈra) olaszul annyit jelent, juh. Tipikus farm-sajt, házisajt, emellett viszont az olasz sajtipar 6. legfontosabb sajtja a pecorino....
Morbier sajtok eredete:    A morbier sajtot Comte régióban készítik friss, nyers tehéntejből. Hagyományosan a sajt közepe táján sötét réteg húzódik. Ez a réteg fontos ismertető jegye a sajtnak. A fekete sáv eredete: kisebb gazdaságokban, ahol kevés tejet tudtak fejni egy egész sajt elkészítéséhez,...
Az eredetvédett Comte sajt:  Az A.O.P. eredetvédettséggel rendelkező Comte sajtokat franciaország Comte régiójában készítik, Doups, Jura és Ain egyes községeiben. A világon másodikként szerezte meg a hivatalos védettséget a Roquefort után, 1958-ban. Készítésre nagyon szigorú szabályok vonatkoznak....

Események

2019. október 12-13-án, szombaton és vasárnap Budafokon a Törley Pezsgőmanufaktúra (1221, Anna utca 7.) 100 éves falai között találkozik a sajtkészítő szakma java. A legkisebb kézműves műhelytől a legnagyobbakig képviselteti magát idén is a szakma, bemutatva hazánk legfinomabb sajtjait! SAJTVÁSÁR E...
A Magyar Sajtkészítők Egyesülete a VII. Magyar Sajtmustra alkalmából fotópályázatot hirdet, Mutasd meg a sajtkészítés szépségét! címmel, amelyre olyan fotósok jelentkezését várjuk, akik kreatív képeikkel bemutatják a sajtkészítés mozzanatait kezdve a tejelő állatokról, az állattartásról készített...
Termését, és gumóját szeretik a barnamedvék, ezért is nevezték el medvehagymának őseink. Több népies nevet is adtak neki: kígyóhagyma, vadfokhagyma, poszhagyma, sajamás, salamás, sarima, sási-hagyma, poroszhagyma.  Leveleit tavasszal, márcus-április napjaiban gyűjtjük. Legjobb még virágzás előtt...

Sajtócikkek

A vásárlás előtt kóstolót is kaphatunk a József Attila utcai sajtboltban
Az újságíró és a sajt tejtestvérek, mind- kettő „folyamatos nyomás alatt születik és nemesedik”; a penészt most hagyjuk... – mondja Sanyi, aki több időt tölt a föld alatt, mint a millenniumi kéregvasút. Sanyinak bor vagy gomba egyre megy, olyan, akár egy budafoki online pincetérkép, szóval...
Varázslatos látogatás szóban és képben a biatorbágyi Szarkafészek Sajt- és Borházban, ahol megtapasztalhattuk, hogy miért boldogok a sajtkészítők. Már sokszor kóstoltam kézműves sajtokat a különböző fesztiválokon, és több filmet is láttam hazai vagy külföldi sajtkészítők munkájáról. Igazi műhelyben...
Mindenik embernek a lelkében sajt van, és a saját lelkét hallja minden sajtban – Babits Mihály után szabadon akár ez is lehetett volna a mottója az idén először megrendezett Sajt! 2012 nevű eseménynek. A Gerbaud Házban négy neves sajtmester 16 sajttal mutatkozott be, de ennél sokkal több is történt...

Érdekességek

Szarvasmarhák
A néphagyomány szerint ekkor jön el a tavasz kezdete és ekkor hajtják ki a legelőkre az állatokat. Hagyományok, népszokások kötődnek hozzá. A falvakban összegyűjtötték a szarvasmarhákat, kecskéket, juhokat és felhajtották őket a hegyekbe, hogy ott a legjobb legelőkön töltsék majd az állatok a...
Sajtkészítés az 1800-as évekből
Lehet, hogy ma már nem így készítünk sajtot, de olvasni is élvezetes. A „Camembert" sajt. A párisi „Palais de l'industrie" kiállítása alkalmával a legfinomabb minöségünek lett lejelentve.Készítési módja Moriére tanár szerint a következö: A föleg már régebben tejelö tehéntöl vett tej, a fejés után...
Hajnali négy óra. Jesszusom, csörög az ébresztő! Ágyból ki (no nemcsak úgy hoppá), kávé be, bőröndfel: irány a reptér. A „szállás” szülinapi ajándék, szállás Bergamo városában.Vár Olaszország, üzen:Meg tudom, meg tudod csinálni, ez a lényeg!Fel tudsz kelni, (fel is tudsz ébredni)!El tudsz szakadni...

Baráti oldalak

A tudás, a tanulás, az iskolázottság felértékelésének folyamata megállíthatatlan. Az iskolák versenyben állnak egymással. Folyik a harc a fennmaradásért, a tanulókért. Mindegyik intézmény igyekszik a másiknál értékesebb, jövőorientáltabb programmal, képzési profillal vonzóbbá tenni magát, a szülők...
Isten hozott! Köszöntelek a Lélekművész honlapon! Ez a honlap annak reményében lett megalkotva, hogy alkotásra fog inspirálni. Hitem szerint az alkotásban olyan erő rejlik, mely a lélek épülésének katalizátora. A lélek és az alkotás eredendő kapcsolata adta a Lélekművész elnevezést. A honlap...
Barátaim! Azt gondolhatnánk, a sajtgyártás jól meghatározható biokémiai folyamatok összessége. Elképzelhető. Mégis kell lennie valaminek, aminek következtében két különböző háznál nem lesz egyforma egy olyan egyszerű, alapvető étel, mint pl. a húsleves. Ugyanannál a háznál két különböző fazékban...