2020 sajtkészítés
2020 sajtkészítés 2
Telefonszám
Nyitvatartás

Gluténmentes kovászolt kenyér

Étel nehézségi fok: 
közepes

Hozzávalók

Hozzávalók:

  • 60 gr joghurt
  • 190 gr langyos víz
  • 100 gr keményítő (pl. tápíóka, burgonya, kukorica, nyílgyökérliszt)
  • 200 gr liszt (pl. rizs, kukorica, lenliszt, hajdni, köles)
  • 2 ek olaj
  • 1 mk szentjánoskenyér liszt (elhagyható)
  • 2 ek útimafűhéj
  • 1,5 tk só

Gluténmentes kenyér készítésében még én is nagyon kezdő vagyok. Szerencsére, nincs gluténérzékeny a családban. De azt látom, hogy a környezetemben egyre többen szenvednek a gluténérzékenységtől. Nekik szeretnék ezzel a recepttel segíteni. Szeretném, ha azok is akik nem ehetnek „rendes” kenyeret, azok is kovászolt, értékes, jóízű kenyeret ehetnének. 
    1) Kovász készítése:
75 gr vízben elkeverek
1 mérőkanál kenyér kovászkultúrát
52,5 gr rizslisztet
22,5 gr keményítőt
Ezt hagynom autolizálni (pihentetem) egy órát.
    2) Utána hozzáadok:
60 gr joghurt
190 gr vizet, ezt is csomómentesen elkeverem.
100 gr keményítőt (kukorica, burgonya, tápióka, nyílgyökér, stb)
200 gr lisztet (ez lehet kevert liszt is!)
1,5 tk só
2 evőkanál napraforgó olaja
2 evőkanál útifűmaghéja
1 mokkáskanál szentjánoskenyér liszt
Ezt az egészet alaposan elkeverem.
Az olaj és a szentjánoskenyér liszt segít az állagán, kicsit rugalmasabb lesz tőle. Az útifűmaghéjjal pedig a rostokat igyekszem javítani a kenyérben.
    3) 10-12 óra meleg kelesztés
A tésztát lefedve, melegben hagyom, hogy a baktériumok tudjanak dolgozni. Közben 3x, 4x óvatosan átkeverem.
    4) 10-12 óra hideg kelesztés
Hidegbe, hűtőbe teszem a tésztát. A hideg kelesztés alatt az ízek tovább alakulnak.
A tészta maradjon fedett tálba, hogy a kiszáradást elkerüljük.
    5) Formázás, sütés:
A sütőt 230 °C-ra melegítem.
Közeben a tésztát nagyon gyengéden deszkára borítom, és vizes kézzel cipót formázok belőle. Óvatosan átteszem sütőlemezre.
Mikor elérte a sütő a beállított hőfokot, vizet locsolok be, betolom a tepsit a kenyérrel, a hőfokot 210 °C-ra visszaveszem és 45-50 perc alatt megsütöm.
A kovászolás miatt 4-5 napig eláll.
Az egészséges táplálkozáshoz nagyon fontosak a rostok, a vitaminok. Ezekben a fermentált élelmiszerekben nagyon jó formában találhatók. 

Beküldő neve: 
Panni