Panni sajt
Sajtos bolt

Sajtkészítés mindenkinek! Sajt, joghurt, boldogság ….

1., Miért érdemes otthon sajtot készíteni? 

Házi sajtkészítés Mert jó tudni mit eszünk!  Az általunk elkészített tejtermékekben ismerjük az összetevőket. Mivel magunknak készül, a legjobb alapanyagot választjuk. Nem tartalmaz tartósítószert, mesterséges adalékanyagot, mesterséges színezéket. 
 És ami a legjobb, hogy része lehetünk egy nagy csodának! Ujjainkat meghosszabbítva, eggyé válunk az „anyaggal” és láthatjuk, ahogy a folyékony tej, sajttá alakul át.
2., Milyen eszközökre lesz szükséged? 
Lehet, hogy nem is gondolnánk, de a konyhánk tele van sajtkészítő eszközökkel. Persze van néhány alap eszköz amit érdemes beszerezni, hogy az majd csak a sajtkészítésre használjuk. És biztos azt is tapasztalta már mindenki, hogy minél jobbak az eszközeink, annál könnyebb megvalósítani álmainkat.
Na, de nézzük mik is a legfontosabbak!
    • Konyhai hőmérő, ez lehetőleg 100 °C-ig mérjen. Ha már van ilyened, csokoládéhoz, steakhez, szappanhoz, akkor jó lesz az is, ha nem akkor itt megtalálod.
    • Sajtformák. Itt arra kell gondolnunk, mekkora, milyen alakú sajtot szeretnénk készíteni. Általában 10 liter tejből, 1 kg sajt lesz. Kezdetben megteszi egy Sajtok formákbantésztaszűrő is, de ha igazi sajtformát szeretnél, nézz szét nálunk! Rengeteg féle van, szerintem ebbe érdemes beruházni.
    • egy méretes lábas (legalább legyen 10 literes
- Az alvadék felvágásához egy hosszú, vékony pengéjű kés, ami kb. olyan magas mint az edényed.  Ha profin szeretnéd felvágni az alvadékot, akkor ezt a sajthárfát ajánlom.
    • Tejoltó. Ez nagyon fontos a sajtkészítéshez! A tejoltó, egy enzim, mely a folyékony tejet szilárddá varázsolja 1 órán belül. Ezt az enzimet, mindig hűtőszekrényben kell tárolni.
    • Sajtkultúra, joghurt kultúra vagy kefirkultúra. A joghurt és a kefir készítés nagyon egyszerű, és hamar elkészül. Sajtkultúrával, ami sokféle baktériumból tevődik össze, a sajt jellegét tudjuk szabályozni. Szóval attól függ, hogy milyen baktériumokat teszünk bele, a sajtunk nyújtható (parenyica), vagy nagy lyukú (emmentáli), vagy penészes (camembert), vagy stb.… lesz. Ez már kicsit haladó szint, de nagyon izgalmas.
És persze még ezer csetresz, tálca, szűrő, kanál, ez-az.
3., Sajtkészítés folyamata egyszerűen. Sajt formázása
    • a tejet felmelegítjük a megfelelő hőmérsékletre
    • tejoltó enzimet keverünk hozzá
    • rövid alvadási idő alatt a tej megalszik. ( folyékony tej - pelyhesedés - szilárd alvadék)
    • az alvadékot felvágjuk a megfelelő rögnagyságra, hogy a savó ki tudjon folyni belőle. Minél kevesebb helyen vágjuk meg, annál kevesebb savó folyik ki belőle, tehát lágy marad. Ha pedig, sok helyen vágjuk meg az alvadékot, akkor annál több savó folyik ki, és így keményebb alvadékunk lesz.
    • mikor már kifolyt a megfelelő savó mennyiség, akkor következik a formázás.
    • savanyítás, forgatás, préselés (ha szükséges)
    • sózás
    • rövidke érlelés
Receptes oldalunkon nagyon sokféle, részletes receptet találsz!
4., Milyen sajttal érdemes kezdeni? Gomolya sajt
A legegyszerűbb alap sajt a gomolya (friss, fűszeres sajt) viszonylag kevés az eszközigénye, könnyen elkészíthető, és rövid ideg kell érlelni. 4-5 nap múlva már fogyasztható! :)
De nagyon egyszerűen lehet otthon joghurtot, kefirt, túrót, krémsajtot készíteni. Ezeket könnyen, hamar elsajátíthatod.
5., Mennyi tejből mennyi lesz? És mennyi idő alatt? 
A tejnek nagyon magas a víztartalma, így sok tej kell egy kicsi sajthoz is!
Átlagosan:
    • 10 liter tejből lesz 1-1,2 kg friss sajt lesz, 4-5 nap az érlelési idő
    • 1 liter tejből, 1 liter joghurt lesz, 12 óra alatt készül el
    • 1 liter tejből, 1 liter kefir lesz, 24 óra  alatt készül el
    • 10 liter tejből, 1,3-1,5 kg túró lesz, 22-24 óra alatt készül el
    • 10 liter tejből 1,3-1,5 kg krémsajt lesz, 24 óra alatt készül el