Panni sajt
Sajtos bolt

Sajtkészítési receptek

B (2) | C (3) | E (2) | F (2) | G (2) | H (2) | K (4) | M (3) | Ó (1) | P (6) | R (2) | T (4) | Y (1)
Brie a legismertebb fehérpenészes francia lágy sajt. Párizs mellett található Brie tájegységről kapta a nevét. Már a 8.században is készítették és már akkor is a sajtok királynőjének nevezték. Készítése, íze, állaga is kicsit eltér a Camembert-től.Brie és Camembert összehasonlítása:Származása: Brie...
Burrata, vagyis „vajas” töltött gyúrt sajt. A sajt eredetileg a Puglia régióból, Olaszországból származik.A külső része szilárdabb mozzarella, mely körbe veszi a tejszínes tölteléket. Tölthető krémsajttal, fűszervajjal vagy tejszínbe tépkedett mozzarellával. A krém gazdag ízű, hogy...
Normandia– itt található Camembert nevű városka – már a XVIII. századtól kezdve híres volt a sajtjairól. Marie Harel a helyi sajtmester tökéletesítette a sajtot, de mindaddig mégsem volt saját neve, amíg egy szép napon Napóleon meg nem kóstolta a finom csemegét, és el nem nevezte...
Az egyik legkedveltebb sajt a világon a Cheddar.  A XII. században kapta a nevét Cheddar városáról. A közeli barlangokat használták a sajtok tárolásra, ahol állandó hőmérséklet és páratartalom nyújtotta a tökéletes környezetet, biztosította a sajt érését és az eltarthatóságát.Az eljárás...
A cottage cheese - túrósajtEredetileg maradék tejekből készítették a kis gazdaságokban.   Észrevették, hogy az állott tej könnyedén megsavanyodik, ha a meleg tűzhely mellett hagyják. Egy nap elteltével már savanykás túró készülhetett.Hozzávalók:• 10 liter tej• 1 kapszula mezofil...
Edami, vagy Edammer sajt, hagyományos holland kerek sajt. Viaszban érlelt félkemény, enyhe ízű, népszerű sajtfajta. KÉSZÍTÉSE:Tej: Jó minőségű, teljes tejből készüljön.Sajtkultúra: A kultúrát beoltás előtt kell bekeverni a tejbe. Érdemes a porformájú kultúrát egy kevés langyos vízben vagy...
EMENTÁLI JELLEGŰ SAJT    Svájc legismertebb nyers tejből készülő kemény sajtja a Emmentáli. A berni kanton Emme folyó völgyéből származik. Alakja nagyméretű korong, melynek átmérője 70-100 cm, magassága 12-18 cm, súlya legalább 75 kg. Eredetvédett változatait a mai napig réz üstökben...
A görög konyhát feta sajt nélkül elképzelni nem lehet! Már az ókori görögök is nagyon kedvelték ezt a sajtfajtát. Neve olasz eredetű „fetta” szóból származik. Ami annyit jelent, hogy „szelet”. Fahordókban vastag szeletekben érlelték, tárolták majd így is adagolták.2002 óta a...
FRISS, FŰSZERES SAJT  (A gomlya sajt receptje) A gomolya vagy gömölye cipó, gömb alakú natúr sajt. Innen ered a neve is, ami a sajt gömbölyded formájára utal.A gomolya sajtot pásztorok készítették és készítik az alföldön és az esztenákon az erdélyi havasokban. Készülhet juhtejből,...
Gomolya alapú sós, érlelt sajt-túrók. Hólyagba, fabödönbe, kéregbe gyúrva érlelik. Így lesz erdélyi túró, csípős túró, brindza, branza, hortobágyi, liptói, vagy éppen burduf.Gomolya túró receptje 1905-ből:"A liptói, illetve liptói módra készített juhturó, melyből számot tevő kivitelünk is van...
Ahogyan én készítem...GOUDAA Gouda sajt világszerte ismert, nagyon szeretett sajtfajta. A XIII. században kezdték el a készítését Hollandiában, Gouda városában. Ma a világ sajtfogyasztásának 50-60%-t teszi ki.A Gouda tipikusan pasztörizált tehéntejből készül, de vannak kézműves készítők akik kecske...
A Halloumi sajt készítésének hagyománya Ciprus szigetéről ered. Eredetileg juh -és kecsketej keverékéből készült, ma már sok helyen készítik tehén tejéből is. Sós lében tárolják, színe fehér, szerkezete réteges. Hagyományosan menta levelével fűszerezték, hittek benne, hogy ez tartósabbá...
Az eredetvédett Comte sajt:  Az A.O.P. eredetvédettséggel rendelkező Comte sajtokat franciaország Comte régiójában készítik, Doups, Jura és Ain egyes községeiben. A világon másodikként szerezte meg a hivatalos védettséget a Roquefort után, 1958-ban. Készítésre nagyon szigorú szabályok...
A Kaskavál egy félkemény, erős aromájú gyúrt sajt. Erőteljes ízeit és sárgás színét a cheddarozáshoz hasonló technológiának köszönheti. Különösen népszerű a kelet-európai és a mediterrán térségekben. Kashkaval készülhet tehéntejből, ez a Kashkaval Vitosha. Ha juhtejből készül, az a Kashkaval...
A kefir egy joghurt féleség, amely nem csak tejsavbaktériumokat, hanem élesztőgombát is tartalmaz.A Kaukázus északi részéről származik, friss tejből és kefirszemcsékből készítették.Jó minőségű kefir készítéséhez tejsav baktériumok és kefir gomba szükséges. Keverékeinkben lactococcusok,...
Oltós alvasztású, félkemény, magas zsírtartalmú, belső penésszel érő röghézagos, márvány erezettségű sajt.Roquefort grófságból származik dél-Franciaországból, de ma már hasonló ismertségre tett szert az "olasz Roquefort" a Gorgonzola, illetve az angol Stilton, nálunk pedig Márványsajt...
A kenhető állományú krémsajt könnyen elkészíthető, sokféle képpen felhasználható. Íze kellemesen savanykás, lágy.KÉSZÍTÉSE:Tej: Jó minőségű, teljes tejből készüljön. Ez lehet tehéntejből, kecsketejből, juhtejből vagy ezek  keverékéből. Mielőtt hozzákezdenék a sajtkészítéshez, érdemes...
Morbier sajtok eredete:    A morbier sajtot Comte régióban készítik friss, nyers tehéntejből. Hagyományosan a sajt közepe táján sötét réteg húzódik. Ez a réteg fontos ismertető jegye a sajtnak. A fekete sáv eredete: kisebb gazdaságokban, ahol kevés tejet tudtak fejni egy egész sajt...
A dél-olaszországi Campania és Lazio tartományból származik, a vízi bivaly zsírdús tejéből. A bivalytejben nincs karotin, így a mozzarella porcelán fehér színű. A sajtot gyúrással készítik, ettől körkörösen szálas szerkezetű. A készítés után nem érlelik és nem is ízesítik.A Mozzarella di Bufala...
A jó mozzarellához kiváló minőségű tej kell. Ha nincs saját magunk fejte tejünk, próbáljunk megbízható helyi termelőt találni. Fontos, hogy a tej friss legyen. Ne legyen fölözött, gazdag, telt ízű legyen. A mozzarella működik sovány tejből is, de úgy száraz, kemény lesz. Ha puha, szaftos sajtot...
Az első óvári sajtokat az 1900-as évek elején Ujhelyi Imre kísérletezte ki. Németországban sajátította el a közkedvelt tilsiti sajt készítését. Ebből a tudásból kiindulva fejlesztette saját sajtjait.  A tilsiti sajt préselés nélkül, sárgára színezve készült,  az óvári viszont préseléssel...
A pálpusztai sajtot 1915-től gyártotta a Derby Sajt és vajtermelő vállalat sombereki üzeme. Megelőzte a pusztadőry és a pálpuszta sajt, amelyek szintén romadur típusú rúzzsal érő lágysajtok voltak. Nevét a gyár tulajdonosának (Heller Pál) keresztnevéből, és az akkoriban igen népszerű,...
Az indiai-pakisztáni konyhából származó, sokszínűen felhasználható grillsajt a paneer. Szeletekben, vagy kockákra vágva sütik-grillezik, majd salátákkal, rizzsel, csatnikkal tálalják. A sajt kicsapatása a tejből nem oltóval, hanem magas hőmérsékleten hozzákevert ecettel (vagy citromsavval) és sóval...
 Fantasztikusan krémes, joghurtos aromákkal érő, fehérpenészes lágysajt. Így készül a PanKa sajt:1. készíts joghurtot friss tejből (bolti, 2.8 vagy 3.6%-os tejekől is finom lesz)  2. várd meg amíg a friss joghurt 32°C-ra visszahűl  3. keverd bele a camembert kultúrát (5-10...
[video:https://www.youtube.com/watch?v=qFHEGX3jPFo width:400 align:center]Ahogy én készítem....A parenyica vagy szalagsajt Szlovák eredetű félkemény sajt, melyet régebben juhtejből, ma inkább tehéntejből készítenek. A parenyica rostos, lemezes állományú sajt, kellemes ízű és jellegzetesen telt...
FINOMABB SAJT, GYORSABB MUNKA, JOBB RECEPT!                Az új kultúrával gyorsan savanyodik, így rövid időn belül nyújthatóvá válik a sajttészta. Készítése csak pár órát vesz igénybe!  A végeredmény egy finom, puha, szaftos sajttészta, ...
Parmezán - Grana típusú sajtok házi készítéseAz észak olasz régió eredetvédett sajtja. A Parmesan név a Parmigiano-Reggiano Franciás rövidülése.Az Emilia- Romagna területén húzódó lápot úgy 800 éve csapolták le. Ezen a területen készül ma a világ egyik legismertebb sajtja a Parmezán, és a hozzá...
A raclette sajt eredete:A raclette sajt Svájcból indult útjára, és lett népszerű közösségi sütögetős sajt világszerte. Nyers tehéntejből készítik az alpok svájci, és francia oldalán egyaránt.A raclette szó a francia „racler” szóból származik, ami annyit jelent, hogy „kaparni...
Sokan kérdezik tőlem, mit lehet kezdeni a sajtkészítés során termelt savóval. „Sok tejből készítek sajtot, de csak 10%-a lesz sajt, a többi csak savó. Annyira sajnálom kiönteni!" Nos, nem is szabad!Miért érdemes a savóval bíbelődni?A tejsavó könnyen felhasználható, olcsó, egészséges...
A joghurton kívül ez az a házi tejtermék, amit hetente legalább egyszer elkészítünk magunknak. Nem pótolható bolti forrásból, mert ilyen finom ott nincs. Ráadásul ez a savanykás, élőflórás könnyű krém nagyon egyszerűen készül, egyáltalán nincsen szükség tejszeparátorra, sem más tejipari gépezetekre...
A trap(p)ista sajt története:Trappista szerzetesek tökéletesítették receptjét a Port du Salut kolostorban, Franciaországban.  A féltve őrzött technológia titokban tudott maradni, nem került ki a Trappista- barátok kolostorainak falai közül.  Az 1880-as években került Magyarországra egy az...
A rögös állományú tehéntúró, nagyon kedvelt alapanyaga a magyar konyha mindennapjainak, igazi hungarikum.A tejet ha 18-22 °C-on állni hagyjuk, megalszik.Állás közben a tej felfölöződik, vagyis kialakul a tej föle. Ezt a vastag tejzsír réteget amíg meg nem savanyodik tejszínnek nevezzük....
Kedves Panni, olvasók!Vettem az asztalra egy magyar tarka üszőt, majd tehenkét neveltem belőle. Most első laktációjában van, és hála a jó tavasznak 10l körüli a tejtermelése, így már nem csak nekünk jut a tejből. Ezúton meg is ragadnám az alkalmat hogy elmondjam, ha valaki azt tervezi hogy vesz egy...
YoBiotik joghurt és kefir kultúrák »»»Hallottál már róla? Most meg is tapasztalhatod:- hogy a frissen készült házi joghurt és kefir mennyire finom- dúskál a jótékony baktériumokban, segíti a bélműködést- a saját kedvenceiddel készítheted: szezon gyümölcsökkel, házi lekvárokkal,...